Hoe ver ga je voor een nieuwe klant?

16 april 2021 Vincent Carree

Mijn compagnon Nick en ik weten heel goed wat we willen met Sqales, maar wat wij graag willen doen sluit niet altijd aan bij wat potentiële klanten van ons vragen. Dus: hoever moet je gaan om een klant binnen te halen?

Sinds we Sqales zijn begonnen steken we veel tijd in het vinden van nieuwe klanten. Als nieuw bedrijf heb je soms het gevoel dat je in een spagaat zit: aan de ene kant wil je zoveel mogelijk nieuwe deals zodat je omzet genereert, maar aan de andere kant wil je ook deals die op de lange termijn waardevol zijn. Er zijn een aantal lessen die ik de afgelopen jaren heb geleerd en ik deel de belangrijkste drie graag met je.

Les 1: obstakels weghalen

Eigenlijk begint de onboarding van een nieuwe klant al voordat hij getekend heeft. De klant is namelijk al voordat hij het contract tekent aan het nadenken over hoe hij tijd en middelen gaat vrijmaken voor het project. Pas als jouw potentiële klant dit proces heeft afgerond wordt er vaak getekend. Probeer in deze fase zo goed mogelijk met de klant mee te denken om obstakels weg te halen.

Les 2: ken je waarde

In gesprekken met potentiële klanten ontdek je snel genoeg of zij dezelfde waarde aan jouw dienst of product toekennen als jij. Het kan voorkomen dat een partij totaal de waarde niet inziet en daarom de prijs veel te hoog vindt. Denk daarom goed na over welk probleem je voor je klanten oplost en hoeveel dit hen oplevert. Verdiep je ook in je concurrenten en hun diensten, hierdoor leer je snel genoeg of je jezelf overschat of misschien juist onderschat.

Les 3: manage verwachtingen

Als een bedrijf met jou wil gaan samenwerken is het van groot belang dat je duidelijk bent over wat je van elkaar van verwachten. Wees in al je communicatie open en transparant over wat voor activiteiten je gaat doen en ook over welke dingen je niet gaat doen.

Bovenstaande lessen komen terug in onze drie kernwaarden:

• transparant

• win-win

• informeel

Wees eerlijk naar jezelf en naar je klanten. Als de klant iets van je vraagt wat je meer kost dan dat het je oplevert, doe het dan gewoon niet. Het kan op de lange termijn een hoop koppijn schelen. Als we gewoon als mensen met elkaar blijven omgaan en elkaar niet als middel zien om een doel te bereiken, dan komen we een heel eind. Dat weet ik zeker.

Interesse of vragen
over onze oplossingen?
Mail Vincent