Koude sales nog altijd een succes?

17 februari 2021 — Nick Andriessen

“Hallo met Nick van Sqales.” “Met wie?” “Met Nick van Sqales, bel ik gelegen?”  Mails naar mensen die je niet eerder hebt gesproken blijven regelmatig onbeantwoord en er zijn maar weinig mensen die ernaar uitkijken om door een verkoper gebeld te worden. Áls de telefoon al wordt opgenomen, dan ontbreekt een beleefde toon aan de andere kant van de lijn zo nu en dan (soms zelfs nog vóórdat je je verhaal hebt gedaan). Dus: zijn koude sales nog wel effectief?

Het begint met een belletje

Er zijn maar weinig bedrijven die verzadigd zijn op het gebied van outboundsales en er niets meer aan hoeven te doen. Zij draaien vaak honderd procent op inboundleadgeneratie of plukken de vruchten van een bestaand netwerk. Ook deze bedrijven hebben hun netwerk stap voor stap moeten opbouwen en misschien wel het eerste contact gelegd via een koude sale.

Tijd en energie

Jonge en vooral kleine bedrijven met de ambitie om te groeien, zullen relatief veel bezig moeten zijn met koude sales en met het vergroten van hun naamsbekendheid. Tijdrovend maar noodzakelijk, het zou fijn zijn als dit efficiënter kon. En dat kan. Namelijk door grote geautomatiseerde campagnes op te zetten, waarmee je zoveel mogelijk bedrijven en personen in één keer bereikt. Wel makkelijk, niet persoonlijk. Maar is dat een probleem?

Waardevolle bijdrage

Een profiel op LinkedIn bekijken, de website van een bedrijf bezoeken of er via via achter komen welke behoefte bij een organisatie speelt; het kan nog persoonlijker. Namelijk door gewoon even te bellen en op de man af te vragen of men openstaat voor kennis of hulp in de vorm van een dienst of product. Bel of mail altijd vanuit het perspectief om waarde te leveren en bij te dragen aan een oplossing van een eventueel probleem. Is die er niet, dat is natuurlijk fijn voor de organisatie en geen enkel punt voor de verkoper. De zoektocht gaat namelijk gewoon door.

Openstaan voor een frisse wind

Het komt vaak genoeg voor dat bedrijven al samenwerken met anderen. Bijvoorbeeld met een vertrouwd team van marketingspecialisten of webdevelopers. Maar dit wil niet altijd zeggen dat er geen onderliggende behoefte is aan een frisse wind of een andere kijk op zaken binnen de organisatie. De markt innoveert namelijk in rap tempo, dus is het belangrijk om hiervoor open te staan.

Een slimme oplossing?

Door binnen een organisatie één of twee personen verantwoordelijk te maken voor het screenen van een mogelijk interessante oplossing en het praten over innovatieve ideeën met verkopers, wordt veel tijd bespaard bij het zoeken naar de geschikte persoon. Bovendien blijven bedrijven zo op de hoogte van mooie kansen én scheelt het een hoop frustratie bij telefonistes en CEO’s die op ongelegen momenten worden platgebeld door een verkoper met goede bedoelingen.

Dus, zijn koude sales nog effectief? Wel als de verkoper in eerste instantie de ruimte krijgt om zijn verhaal te doen natuurlijk en als bedrijven openstaan voor een frisse wind in een innoverende markt. Wil je groeien als jong bedrijf? Dan zal je vroeg of laat toch met koude sales te maken krijgen én bouw je er een waardevol netwerk mee op waar je altijd op kan terugvallen. Best effectief dus.

We zijn benieuwd hoe jij erover denkt. Let us know!

Interesse of vragen
over onze oplossingen?
Mail Vincent