In een handomdraai meer leads, voor elke groeifase van jouw bedrijf

25 februari 2021 — Nick Andriessen

Om nieuwe leads voor klanten te genereren kun je verschillende saleskanalen inzetten. Welke precies, hangt af van je doelgroep en het budget. Ook de groeifase waarin jouw bedrijf zich bevindt speelt een belangrijke rol. Bij Sqales onderscheiden we vier fases en iedere fase kent verschillende acties en strategieën die je kunt toepassen voor meer leads. De vraag is alleen: wat doe je wanneer?

Fase 1 – toegevoegde waarde bepalen  

Weten welk probleem jouw bedrijf oplost voor je klanten en welke klantbehoeftes spelen, is van groot belang bij het genereren van meer leads. Het is namelijk de basis voor de ‘buyer personas’ die je creëert, zodat je precies weet wie je op welke manier moet benaderen. Meer weten over buyer personas? We vertellen er hier meer over.

Fase 2 – opstarten

Zet essentiële zaken als het bouwen van een website, het schrijven van een belscript en het opstellen van een mailpitch op een rij en benader vervolgens potentiële klanten. Op de eerste versie van de website deel je achtergrondinformatie over het bedrijf en vertel je meer over de diensten die je aanbiedt. Zo ben je online zichtbaar én zijn de missie en visie voor klanten terug te lezen. Daarna benader je je eigen netwerk. Onthoud dat niet alleen zakelijke relaties en oud-collega’s, maar ook vrienden, familie of vrienden van vrienden je eerste klant kunnen zijn. Bel, mail of stuur ze berichten via LinkedIn. Vind je het handig om hun contactgegevens digitaal bij te houden, dan kun je kosteloos gebruikmaken van het CRM van bijvoorbeeld Hubspot.  

Relevant zijn en blijven voor de doelgroep, producten of diensten verkopen en als expert worden gezien zijn uiteindelijk je belangrijkste doelen. Start daarom ook met Social Selling via LinkedIn en andere social media. Wanneer je doelgroep een probleem ervaart of ergens hulp bij nodig heeft, is een logisch gevolg dat ze dan aan jou denken. Deel tot slot relevante content op de kanalen waar de doelgroep actief is en zorg ervoor dat deze content in lijn ligt met de diensten of producten die jouw bedrijf aanbiedt.

De eerste twee fases nemen veel tijd in beslag, maar zorgen ervoor dat de vaste lasten laag blijven.

Fase 3 – professionaliseren

Na verloop van tijd maakt je bedrijf een professionaliseringsslag. Redenen hiervoor kunnen verschillen: je bent misschien toe aan het benaderen van bedrijven en kennissen buiten je eigen netwerk, de organisatie groeit in omzet en personeel, je wilt inzicht in geleverde prestaties om hierop te sturen en te verbeteren of je wilt processen automatiseren om minder tijd te verliezen aan handmatig werk.

Met het programma SalesNavigator krijg je eenvoudig inzicht in potentiële klanten op LinkedIn. De tool filtert en selecteert voor jou waardevolle leads tot in detail, waarna jij ze kunt volgen zonder dat de leads hiervan op de hoogte zijn. Zo leer je ze kennen want je ziet wat ze bezighoudt en kun je ze vervolgens benaderen. Om interne samenwerkingen, prestaties en automatiseringen te verbeteren maken we binnen Sqales gebruik van Hubspot. Hiermee kun je automatisch mails versturen en bijhouden of de mail geopend of gelezen is. Bovendien is het ook mogelijk om videoberichten naar je contacten te sturen, zie je wie bijlagen opent en hoe lang iedere pagina is bekeken. Dit wordt via een automatisch systeem overzichtelijk bijgehouden in dashboards, waarop jij vervolgens je strategie kunt bepalen.  

Fase 4 – integreren van sales en marketing

Wil je nog meer of op een andere manier dan in fase 2 en 3 leads genereren, dan kun je ook betaald adverteren. Met specifieke zoektermen kun je jouw bedrijf via advertenties op Google zichtbaar maken, Search Engine Advertising (SEA) wordt dit genoemd. Bovendien kun je de advertenties op specifieke doelgroepen richten, in de vorm van bijvoorbeeld een banner, tekst of zelfs videoberichten.

Een laatste manier om meer leads te genereren is via Search Engine Optimization (SEO), hiermee vergroot je jouw online vindbaarheid. Developers, marketeers en contentteams werken dan met elkaar samen om de juiste techniek, strategie en content op jouw website te implementeren.  

Fase 1 tot en met 4 beschrijven in chronologische volgorde de salesfases die een jong bedrijf doorloopt om nieuwe leads te genereren. Ben je benieuwd naar de verbetermogelijkheden van jouw leadgeneratie? We staan altijd open voor een vrijblijvend gesprek.

Interesse of vragen
over onze oplossingen?
Mail Vincent